Twee locaties mogelijk voor nieuw atletiekstadion in het Brussels gewest

Twee locaties mogelijk voor nieuw atletiekstadion in het Brussels gewest

Het Jesse Owens-stadion in Neerpede en NEO op het Heizelplateau zijn de meest geschikte sites voor een nieuw multifunctioneel atletiekstadion in het Brussels Gewest. Dat blijkt uit een analyse van het Kenniscentrum voor Sportmanagement van de Vrije Universiteit Brussel, die Bruzz heeft kunnen inkijken. De studie werd besteld door het kabinet van Brussels minister van Financiën Guy Vanhengel, één van de voortrekkers van het Eurostadion. In dat stadion is echter geen plaats meer voor de Memorial Van Damme, die dus dakloos zou worden als het Koning Boudewijnstadion na 2022 wordt afgebroken. De analyse vertrekt van een multifunctioneel stadion, waarin zowel atletiek als rugby en hockey onderdak zou moeten krijgen en dat ook voorzien moet zijn van catering-, hospitality- en mediafaciliteiten. De infrastructuur moet zowel voor topsport als recreatieve sport of schoolsport geschikt zijn. In de analyse is sprake van een stadion met 23.000 overdekte en 7.000 tijdelijke zitplaatsen, naast 6.000 m2 kantoorruimte in drie gebouwen.

Het Jesse Owenstadion in Neerpede (Anderlecht) is vandaag een openluchtcomplex met atletiekpistes. De tweede optie, een complex binnen het Neo-project op de Heizelvlakte, zou op anderhalve kilometer van het nieuwe Eurostadion komen. Volgens de onderzoekers is dat geen bezwaar omdat de deelgroepen voldoende verschillend zijn.

Het Koning Boudewijnstadion renoveren is volgens het kenniscentrum geen optie omdat de infrastructuur te verouderd is. Het stadion zou 64 miljoen euro kosten en zou 3,5 miljoen per jaar kunnen genereren, 1,7 miljoen voor de organisatie van (sport)evenementen en 1,8 miljoen voor de verhuur van de ‘stadion assets’, zoals ruimte voor horeca en retail.

bron: Belga