Theresa May wil VK “dappere en positieve rol” buiten EU laten spelen

Theresa May wil VK
Theresa May wil VK "dappere en positieve rol" buiten EU laten spelen

Theresa May, officieel benoemd tot Brits eerste minister, heeft woensdag gezegd dat ze de uitdaging van een Brexit aangaat. Ze wil bouwen aan “een nieuwe dappere en positieve” rol van het Verenigd Koninkrijk buiten de Europese Unie. May, de eerste vrouw na Margaret Thatcher die een Britse regering zal leiden, wil ook de “sociale rechtvaardigheid” garanderen en het behoud van de eenheid van het Verenigd Koninkrijk, dat uit elkaar dreigt te vallen nu het uit de EU stapt.

De gewezen minister van Binnenlandse Zaken kreeg de verantwoordelijkheid om een nieuwe, conservatieve regering te vormen door koningin Elizabeth II tijdens een privé-audiëntie in Buckingham Palace. Een foto van het paleis, waarop te zien is hoe May de eed aflegt bij de koningin, getuigt van het plechtige moment.

Enkele minuten eerder had Elizabeth II haar voorganger David Cameron ontvangen. Samen met zijn vrouw Samantha en hun drie jonge kinderen was hij zijn ontslag komen aanbieden. Voor Downing Street, in zijn laatste speech als eerste minister, wenste hij het land “waar hij zoveel van houdt” nog om “te blijven slagen”.

“Ik treed in de voetsporen van een grote, moderne eerste minister”, zei May, toen ze haar intrede deed in haar ambtswoning. Kort daarvoor had ze al felicitaties gekregen van het Witte Huis en van de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker.

Bron: Belga