Piet Vanthemsche moet pad naar verbod op onverdoofd slachten effenen

Piet Vanthemsche moet pad naar verbod op onverdoofd slachten effenen

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) heeft gewezen Boerenbond-topman Piet Vanthemsche aangesteld als “onafhankelijk tussenpersoon” voor de dialoog met de verschillende geloofsgemeenschappen in het dossier van het onverdoofd slachten. Vanthemsche moet het pad effenen naar de invoering van een algemeen verbod op het onverdoofd slachten. Vlaams minister Weyts wil graag evolueren naar een algemeen verbod op het onverdoofd slachten. Er liggen in het Vlaams Parlement ook voorstellen klaar voor zo’n verbod. Maar de voorstanders van dat verbod kregen enkele weken geleden een fikse opdoffer van de Raad van State. Die oordeelde namelijk in een advies dat een algemeen verbod op onverdoofd slachten botst op de godsdienstvrijheid.

Minister Weyts liet meteen verstaan dat hij door dat advies niet van koers zou veranderen. Zijn streefdoel blijft een algemeen verbod. “Ik laat dit dossier niet rusten. Het is mijn verdomde plicht als behartiger van Dierenwelzijn in een beschaafde samenleving anno 2016”, klinkt het.

De N-VA-minister kondigde ook meteen aan dat hij een begeleider zou aanstellen om daarover in dialoog te gaan met de verschillende geloofsgemeenschappen.

Die begeleider is nu gevonden in de figuur van Piet Vanthemsche. Minister Weyts legt zijn keuze uit: “Op basis van de gesprekken die ik recent voerde, zie ik positieve signalen bij de vertegenwoordigers van de geloofsgemeenschappen, die zich oprecht bezorgd tonen over Dierenwelzijn. Het is nu tijd om daaraan ook concrete initiatieven te koppelen en al het vermijdbaar dierenleed te vermijden. Het lijkt me aangewezen dat verdere gesprekken, in alle luwte en discretie, gevoerd worden door een ervaren man als Piet Vanthemsche.”

Bedoeling is dat Vanthemsche in de eerste helft van 2017 een rapport overmaakt aan Weyts.

bron: Belga