Ook Owen Smith kandidaat voor leiderschap Labour

Ook Owen Smith kandidaat voor leiderschap Labour
Ook Owen Smith kandidaat voor leiderschap Labour

Het Britse Labour-parlementslid Owen Smith is kandidaat om het leiderschap van zijn partij over te nemen van Jeremy Corbyn. Dat heeft hij vandaag aangekondigd. Daarmee is hij al de tweede tegenkandidaat van de huidige Labour-leider. “Ik zal me kandidaat stellen bij deze verkiezing”, zo verklaarde Smith aan de Britse openbare omroep BBC. “Ik zal Jeremy Corbyn bestrijden, net zoals hij dat met mij zal doen. Uiteindelijk zal ik me achter de leider scharen, wie het ook is. Maar ik hoop en ik verwacht dat ik het zal zijn”, aldus Smith, die onlangs nog ontslag nam als schaduwminister van Werk en Pensioenen.

Owem Smith wordt daarmee al de tweede tegenkandidaat van Jeremy Corbyn, de huidige Labour-leider. Maandag had Angela Eagle al bekendgemaakt dat ze het leiderschap van de partij wil overnemen.

Corbyn ligt fel onder vuur sinds de Britten per referendum voor een uitstap uit de EU hebben gestemd. Hij krijgt het verwijt dat hij zich tijdens de campagne onvoldoende geprofileerd had als voorstander van het EU-lidmaatschap. Maar ondanks een verloren vertrouwensstemming en het ontslag van een groot deel van zijn schaduwkabinet, blijft Corbyn voorlopig nog aan het hoofd van de partij staan.

De kwestie van het leiderschap blijft intussen wel de gemoederen binnen Labour verhitten. Schaduwpremier John McDonnell had op een bijeenkomst zijn ongenoegen geuit over “het complotteren en het samenspannen” tegen Corbyn. “Het enige goede daaraan, is dat ze als samenzweerders ‘fucking useless’ zijn”, zo zou hij volgens The Guardian verklaard hebben. Intussen heeft McDonnell wel al laten weten dat die uitspraak “als grap” bedoeld was.

Bron: Belga