Minister Jambon lanceert nieuwe rekruteringscampagne voor brandweervrijwilligers

Minister Jambon lanceert nieuwe rekruteringscampagne voor brandweervrijwilligers

In het Provinciaal Instituut voor Vorming en Opleiding (PIVO) in Asse heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon de nieuwe nationale rekruteringscampagne voor brandweervrijwilligers voorgesteld. “12.000 van onze 18.000 brandweerlui in België zijn vandaag vrijwilligers, ” zegt de minister. “Ze zijn onmisbaar in onze samenleving, maar het blijft een uitdaging om voldoende valabele kandidaten te vinden.” “Met deze moderne campagne willen we de vrijwillige brandweerman of -vrouw in de schijnwerper zetten”, gaat de minister verder. “Zij staan dan en nacht klaar om mensen te helpen. We zijn dan ook op zoek naar mensen met een grote hulpvaardigheid, met een sterk verantwoordelijkheidsgevoel en teamspirit.”

De verschillende brandweerzones in België zijn dit jaar nog op zoek naar 410 brandweervrijwilligers in Vlaanderen en 198 in Wallonië. Wie zich kandidaat wil stellen moet wel eerst een Federaal Geschiktheidsattest halen. Dat attest, dat op 1 januari 2015 is ingevoerd, behaal je pas nadat je achtereenvolgens geslaagd bent in een reeks van kennisvragen, een handvaardigheidstest en een reeks fysieke proeven.

“De vrees dat die nieuwe proeven kandidaten zouden afschrikken, is onterecht gebleken”, aldus de minister. “In juni en september zijn de eerste federale geschiktheidsproeven afgenomen en uiteindelijk zijn er 2.188 attesten uitgereikt. Gemiddeld 92 procent van de deelnemers slaagt in de competentietest, van hen slaagt 60 procent in de handvaardigheidstest en van de personen die daarvoor geslaagd zijn, slaagt dan weer 86 procent op de fysieke proeven.”

Wie het federaal geschiktheidsattest behaalt, kan solliciteren bij een brandweerzone, maar moet dan wel nog een opleiding van 290 uur en een stage volgen, weliswaar binnen een periode van 5 jaar.

Alle informatie over de geschiktheidsproeven en de procedure om brandweerman of -vrouw te worden, is te vinden op de website www.ikwordbrandweer.be.

bron: Belga