Komende drie jaar 13.146 extra plaatsen op Vlaamse en Brusselse scholen

Komende drie jaar 13.146 extra plaatsen op Vlaamse en Brusselse scholen

In tientallen scholen in Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest komen er de volgende drie jaar samen 13.146 extra plaatsen bij via 126 projecten. Dat heeft Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits bekendgemaakt. Het gaat om extra plaatsen in de klas in 15 steden en gemeenten die door de groei van de bevolking met het meeste plaatsgebrek kampen. De 126 projecten zijn samen goed voor 150 miljoen euro. De klemtoon ligt op extra plaatsen in scholen in het basisonderwijs, omdat daar op dit moment of in de nabije toekomst (2020-2021) vooral plaatsen te kort zijn, maar voor het eerst komen er ook extra plaatsen in het secundair onderwijs.

De hoofdmoot is dus weggelegd voor het basisonderwijs: 11.213 extra plaatsen, met Antwerpen als koploper (3.798), gevolgd door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (1.511) en Sint-Niklaas (905). Ook in het secundair onderwijs ligt Antwerpen op kop, met 1.323 extra plaatsen, gevolgd door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (460) en Grimbergen (50), Halle (50) en Tienen (50).“We hebben gebruikgemaakt van de capaciteitsmonitor om een vergelijking te maken tussen de verwachte vraag en de verwachte toekomstige aanbodcapaciteit”, aldus Crevits. “Op basis daarvan hebben we de projecten goedgekeurd.”

Antwerpen krijgt 42 projecten, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest 13 en Sint-Niklaas 10. “Het gaat vooral om nieuwbouw- of verbouwingsprojecten, maar het verschil met de klassieke bouwprojecten is vooral dat er snel werk gemaakt wordt van extra capaciteit”, zegt de minister nog.

De extra plaatsen kaderen in de inhaalbeweging in de bouw van scholen.

bron: Belga