"Homans schuift verantwoordelijkheid van zich af"

door
Belga
Leestijd 1 min.

Dat het Minderhedenforum van Vlaams minister Liesbeth Homans de taak krijgt het Integratiepact uit te werken, doet bij Groen-parlementslid An Moerenhout de wenkbrauwen fronsen. Zij noemt de démarche van Homans "vreemd". "De minister schuift de verantwoordelijkheid ook andermaal van zich af. Het is haar verantwoordelijkheid om het Integratiepact uit te tekenen", aldus Moerenhout. Vlaams minister van Inburgering en Integratie Homans maakte woensdag bekend dat het Minderhedenforum de opdracht krijgt het Integratiepact uit te werken. Met dat pact, dat ingeschreven staat in het Vlaams regeerakkoord, wil Homans samen met alle betrokken actoren racisme en discriminatie in Vlaanderen bestrijden. In 2017 moet er een afgewerkt pact op tafel liggen.

"Een vreemde wending", zegt Vlaams parlementslid An Moerenhout. Zij wijst erop dat de Diversiteitsambtenaar al heel wat werk verzet had. Moerenhout: "Het Integratiepact liep al vertraging op. Dat bekende minister Homans zelf een tweetal maanden geleden in het Vlaams Parlement. Nu speelt ze de bevoegdheid nog eens door naar een middenveldorganisatie die helemaal vanaf nul moet beginnen. Dat maakt dat de opmaak van het pact andermaal vertraging zal oplopen".

De Groen-politica vindt ook dat Homans met haar beslissing "de verantwoordelijkheid van zich afschuift". "Het is haar verantwoordelijkheid om het Integratiepact uit te tekenen", klinkt het.

bron: Belga