Frankrijk sluit ambassade in Ankara op nationale feestdag

Frankrijk sluit ambassade in Ankara op nationale feestdag
Frankrijk sluit ambassade in Ankara op nationale feestdag

Frankrijk sluit zijn diplomatieke missies in Turkije tot nader order om veiligheidsredenen. De feestelijkheden naar aanleiding van 14 juli zijn geannuleerd. Dat maakte de Franse ambassade in Ankara woensdag bekend. De sluiting geldt voor de ambassade in Ankara, het consulaat-generaal in Istanboel en de diplomatieke missie in Izmir. In de drie steden waren recepties gepland om de nationale feestdag luister bij te zetten. In een e-mail aan de Franse onderdanen in Turkije spreekt Muriel Domenach, consul-generaal in Istanboel, van “informatie die wijst op een ernstige bedreiging voor de organisatie van de nationale feestdag op 14 juli”. De diplomate verduidelijkt dat “in die context en als voorzorgsmaatregel” de feestelijkheden niet doorgaan. Er heeft overleg plaatsgevonden met de plaatselijke autoriteiten.

Turkije werd op 28 juni opgeschrikt door een drievoudige zelfmoordaanslag op de luchthaven van Istanboel, die aan 47 mensen het leven kostte. Ankara wees Islamitische Staat met de vinger, maar de terroristische organisatie eiste de aanslag niet op. Het Turkse gerecht verdenkt 37 personen van banden met IS, onder wie mensen uit Rusland, Centraal-Azië en Noord-Afrika, en van betrokkenheid bij de aanslag.

Sinds de zomer van 2015 zijn er in Turkije aanslagen geweest die toegeschreven worden aan IS of aan Koerdische rebellen van de PKK. Door de onrust in het land hebben ook de Verenigde Staten en Duitsland de voorbije maanden hun ambassades of consulaten tijdelijk gesloten.

Bron: Belga