Ex-minister van Informatie doodgeschoten in Burundi

door
Belga
Leestijd 1 min.

Een gewezen Burundese minister van Informatie en ex-regeringswoordvoerster is woensdag doodgeschoten in de hoofdstad Bujumbura. De 52-jarige Hafsa Mossi was nog lid van de Oost-Afrikaanse wetgevende vergadering (EALA), een regionaal parlement. De auto van Mossi werd aangereden door een ander voertuig. Toen ze uitstapte om te zien wat er aan de hand was, werd ze door twee schutters doodgeschoten. Dat deelde politiewoordvoerder Pierre Nkurikiye mee.

Het motief voor de moord was niet meteen duidelijk. President Pierre Nkurunziza noemde de moord op het vrouwelijke lid van zijn partij CNDD-FDD een "verachtelijke en laffe daad". Mossi was woordvoerster in een vorige regering van Nkurunziza van 2005 tot 2008, informatieminister van 2008 tot 2010 en minister met als taak Burundi te integreren in de Oost-Afrikaanse Gemeenschap van 2010 tot 2013.

Burundi is ten prooi gevallen aan politiek geweld sinds Nkurunziza bij de verkiezingen van juli 2015 een derde ambtstermijn binnenhaalde, hoewel een limiet van twee ambtstermijnen in de grondwet is vastgelegd. Honderden mensen zijn daarbij al om het leven gekomen.

Een nieuwe overlegronde om een oplossing voor het Burundese conflict te vinden, vindt momenteel plaats in het Tanzaniaanse Arusha. Dat overleg verloopt moeizaam nadat de regering had geweigerd te praten met enkele oppositieleden, die hen beschuldigen van schendingen van de mensenrechten.

bron: Belga