Europese Commissie wil asielprocedures in lidstaten harmoniseren

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Europese Commissie wil de asielprocedures in de lidstaten verder harmoniseren. Daarmee hoopt de Commissie de verschillen in erkenningspercentages in te dijken en het asielshoppen een halt toe te roepen. "Deze voorstellen zullen een echte gemeenschappelijke asielprocedure creëren en garanderen dat asielzoekers op gelijke en gepaste wijze behandeld worden, ongeacht de lidstaat waar ze hun aanvraag indienen. Tegelijkertijd willen we duidelijke verplichtingen voor asielzoekers om secundaire bewegingen en misbruik van de procedures te vermijden", zo lichtte bevoegd eurocommissaris Dimitris Avramopoulos toe.

Europa beschikt over een kader dat de asielprocedures in de lidstaten op elkaar moet afstemmen, maar dat heeft geen einde gemaakt aan het asielshoppen en de drang van asielzoekers om de landen met de beste erkenningskansen en opvangmogelijkheden op te zoeken. Avramopoulos hoopt het fenomeen te bestrijden door de huidige richtlijnen over procedures en de gronden voor erkenning te vervangen door striktere verordeningen.

De maatregelen vormen het sluitstuk van de diepgaande asielhervorming die de Commissie dit jaar heeft ingeluid als antwoord op de vluchtelingencrisis. Via Griekenland kwamen vorig jaar honderdduizenden mensen de Europese Unie binnen, de meesten met het oog op bescherming in de rijkere landen in het noordwesten van het continent. In het kader van de asielhervorming legde de Commissie in mei ook al een herziening van de Dublinregels op tafel. Die regels bepalen welke lidstaat verantwoordelijk is voor de behandeling van een asielaanvraag.

De Commissie stelde ook een permanent systeem voor de hervestiging van vluchtelingen uit derde landen voor. Elke lidstaat zou jaarlijks moeten aangeven hoeveel vluchtelingen het wil hervestigen uit conflictgebieden. Per vluchteling zou het Europese budget voor 10.000 euro bijspringen. In volle crisis hadden de lidstaten vorig jaar al zo'n programma goedgekeurd. Bedoeling is om meer dan 22.000 vluchtelingen te hervestigen, maar tot dusver zijn slechts iets meer dan 7.000 mensen overgebracht.

bron: Belga