Corbyn behaalt cruciale overwinning op tegenstanders binnen Labour

Corbyn behaalt cruciale overwinning op tegenstanders binnen Labour
Corbyn behaalt cruciale overwinning op tegenstanders binnen Labour

De leider van de Britse Labourpartij Jeremy Corbyn heeft dinsdag een belangrijke overwinning behaald op zijn tegenstanders, nadat het uitvoerend comité van de partij besliste dat hij automatisch kan deelnemen aan de nieuwe voorzittersverkiezingen binnen de partij. Concreet betekent de beslissing dat Corbyn niet eerst de steun van 20 procent van de Labour-parlementsleden in het Britse parlement en het Europees Parlement moet verkrijgen om te kunnen deelnemen aan de voorzittersverkiezingen. Dat zou bijzonder moeilijk geweest zijn voor Corbyn, gezien de meerderheid van zijn eigen parlementsleden zich tegen hem hebben gekeerd.
Na enkele uren van hevige debatten in de Londense hoofdzetel van Labour, de belangrijkste Britse oppositiepartij, stemden de leden van het uitvoerend comité met 18 stemmen voor en 14 stemmen tegen de automatische kandidaatstelling van Jeremy Corbyn. Die laatste was “blij” met de beslissing en beloofde een campagne te voeren over “alle onderwerpen die belangrijk zijn” om te worden herverkozen als partijleider.
In september werd Corbyn nog overtuigend verkozen door de militanten, maar bij de meerderheid van de kaderleden van de partij kon hij zich niet doen gelden, omdat zij hem te links vinden en bovendien niet in staat zien de verkiezingen te winnen.
Na de stemming over de Brexit van 23 juni nam de kritiek nog toe, met een motie van wantrouwen door 172 Labour-parlementsleden en het ontslag van twee derde van zijn schaduwregering.
Maandag kondigde Labour-parlementslid Angela Eagle officieel aan dat zij het tegen Jeremy Corbyn zal opnemen bij de voorzittersverkiezingen.

Bron: Belga