CD&V wil af van nadelen voor werkzoekenden bij buitenlands vrijwilligerswerk

CD&V wil af van nadelen voor werkzoekenden bij buitenlands vrijwilligerswerk

Meerderheidspartij CD&V wil het makkelijker maken voor werkzoekenden en afgestudeerden zonder werk om de stap te zetten naar vrijwilligerswerk in het buitenland. De partij heeft een wetsvoorstel klaar dat het behoud van de werkloosheidsuitkering mogelijk maakt en de periode van vrijwilligerswerk meetelt als beroepsinschakelingstijd. Vrijwilligerswerk in het buitenland heeft heel wat voordelen, argumenteren auteurs Els Van Hoof en Stefaan Vercamer. Ook voor de vrijwilliger zelf. Hij of zij doet werkervaring op, verwerft taal- en andere kennis, ontwikkelt vaardigheden en krijgt meer zelfvertrouwen, luidt het.

Navraag bij ngo’s en jeugdwerkorganisaties leert de CD&V’ers echter dat de drempel vaak te hoog is. Jongeren in de beroepsinschakelingstijd of werklozen haken af wanneer blijkt dat ze niet kunnen rekenen op een gelijkstelling met de beroepsinschakelingstijd of een vrijstelling in de werkloosheid, luidt het.

Hoog tijd dus om de drempels weg te werken, vindt CD&V. Van Hoof en Vercamer stellen dus voor om vrijwilligerswerk in het buitenland voortaan op dezelfde manier te behandelen als vrijwilligerswerk in België, een opleiding of een stage. Zelfs al is de betrokkene in het buitenland de facto niet beschikbaar voor onze arbeidsmarkt, wat normaal gezien een voorwaarde is om te kunnen genieten van de bijhorende rechten.

bron: Belga