Bij verstek veroordeeld kopstuk van Sharia4Belgium krijgt nieuw proces

Bij verstek veroordeeld kopstuk van Sharia4Belgium krijgt nieuw proces

In Antwerpen is woensdag bij het hof van beroep een nieuw proces ingeleid rond Said M., die in oktober van vorig jaar in beroep bij verstek veroordeeld was tot 12 jaar cel en 30.000 euro boete voor zijn leidinggevende rol bij de terroristische groepering Sharia4Belgium. De man werd enkele weken geleden in Antwerpen opgepakt, nadat politie en gerecht al een hele tijd naar hem op zoek waren. Said M. was in februari 2015 tijdens het terrorismeproces rond Sharia4Belgium al een eerste keer bij verstek veroordeeld tot 15 jaar cel, waarna hij daartegen verzet aantekende en in juni bij een nieuw proces zijn celstraf herleid zag tot 12 jaar. Hij was toen niet aanwezig op de zitting en zou enkel telefonisch in contact hebben gestaan met zijn advocaat. De rechter beval zijn onmiddellijke aanhouding, maar de man werd niet gevonden.

Bij het proces rond Sharia4Belgium in beroep in oktober 2015 gaf Said M. opnieuw verstek. Nu hij onlangs opgepakt werd, heeft hij verzet aangetekend tegen die veroordeling in beroep en krijgt hij alweer een nieuw proces. Volgens zijn advocaat Abderrahim Lahlali is het “vooral van belang dat hij is teruggekeerd uit Syrië en waarom hij dat gedaan heeft”. Said M. zou immers al voor het uitroepen van het kalifaat door IS (in 2014, red.) uit Syrïe zijn teruggekeerd naar ons land en hier “tot betere inzichten” zijn gekomen, klinkt het.

Said M. was ook veroordeeld tot een provisionele schadevergoeding van 5.000 euro aan Jejoen Bontinck omdat hij hem mee gevangen zou hebben gehouden in Syrië. Ook dat luik wordt opnieuw behandeld. De zaak wordt pas dit najaar verder behandeld, aangezien er momenteel enkel een vakantiekamer actief is bij het hof van beroep.

bron: Belga