Hoogopgeleide maffiosi slaan meer munt uit misdaden

Een opleiding aan een universiteit of hogeschool verhoogt blijkbaar niet enkel de kansen op een goedbetaalde wettelijke job, de verworven kennis en vaardigheden komen ook goed te pas bij allerlei criminele activiteiten. Dat hebben onderzoekers van de universiteiten van Essex  ontdekt.

Voor het onderzoek ‘Returns to education in criminal organizations: Did going to college help Michael Corleone’ analyseerden de wetenschappers het opleidingsniveau van 712 leden van de Italiaanse-Amerikaanse maffia tussen de jaren 30 en de jaren 60 op basis van data van volkstellingen. De onderzoekers vonden dat maffiosi het behoorlijk goed deden in het voorgezet onderwijs, hoewel ze vaak een jaar vroeger stopten.

Per jaar aan de universiteit steeg het gemiddelde loon van een gangster met 8,5%. Vooral bendeleden die zich bezighielden met ingewikkelde misdaden met een zakenkantje, zoals drank smokkelen of  woekeren, boerden aanzienlijk beter na voortgezet onderwijs. Maffiosi die hun dagen vulden met moorden of overvallen, merkten de effecten van hun opleiding iets minder.

“We hebben ontdekt dat de return op onderwijs drastisch hoger lag voor zakelijke criminelen. Zij gebruikten vaardigheden die je aanleert op school zoals met cijfers werken, je gedachten op een rijtje zetten, een groep organiseren … De soldaten, die de lastige karweitjes moesten klaren, hadden veel minder aan hun opleiding”, besluit co-auteur Giovanni Mastrobuoni aan Fortune.

AFP / L.E. Baskow