Brexit drijft prijs fish and chips omhoog

Dat veel Britten niet goed hebben nagedacht over de gevolgen van een brexit was al langer duidelijk, maar nu moeten ze ook gaan vrezen voor één van hun nationale schatten. De val van de pond kan er namelijk voor zorgen dat de prijs van fish and chips te hoogte in gaat.

Op 24 juni, een dag na ‘Leave’-uitslag van het brexit-referendum, kreeg de pond heel wat klappen te verduren op de internationale markten. De Britse nationale munt zakte naar zijn laagste punt in 31 jaar. Als die daling aanhoudt, zal dat ongetwijfeld een invloed hebben op de import van Groot-Brittanië. En wat voeren de eilandbewoners massaal in? Jawel, de vis voor hun fish and chips.

Zo’n 10.500 fish and chips-kraampjes in Groot-Brittanië gebruiken buitenlandse kabeljauw en schelvis om te frituren en in krantenpapier te verpakken. Veel supermarkten hebben met invoerders vaste prijzen afgesproken, waardoor het prijsverschil vooral aan de zelfstandige snackverdelers zal verrekend worden.

Gary Hooper, eigenaar van GCH Fishmongers in Bedford koopt elke week voor 3.000 pond vis in uit het buitenland en vreest dat de prijs van van schelvis wel eens met 20% zou kunnen stijgen.

Foto Flickr