Tegen het einde van het jaar plan voor eerlijke concurrentie in land- en tuinbouw

Tegen het einde van het jaar plan voor eerlijke concurrentie in land- en tuinbouw

De federale regering wil tegen het einde van het jaar een plan voor eerlijke concurrentie in de land- en tuinbouwsector. Dat hebben minister van Landbouw Willy Borsus (MR) en staatssecretaris voor sociale fraudebestrijding Philippe De Backer (Open Vld) vandaag afgesproken met werkgevers en werknemers uit de sector en met de inspectiediensten. Om sociale fraude aan te pakken, maakt de regering met verschillende sectoren plannen. Dat gebeurde al met de bouw- en transportsector, nu is dus de land- en tuinbouw aan de beurt. Die sector staat in de top tien van fraudegevoelige sectoren in ons land. Bij gerichte controles op zwartwerk vorig jaar liep maar liefst tien procent van de werknemers tegen de lamp.

Minister Borsus en staatssecretaris De Backer hadden dinsdag vertegenwoordigers van de werkgevers (Boerenbond, ABS, FWA, BFG-FBEP, AVBS), de vakbonden en de verschillende inspectiediensten uitgenodigd voor een eerste rondetafel. Er is afgesproken dat verschillende werkgroepen in het najaar zullen vergaderen. Hun werk moet tegen het einde van het jaar uitmonden in een plan voor eerlijke concurrentie in de sector.

In de zowat 36.000 Belgische land- en tuinbouwbedrijven werken, naast 59.000 meewerkende gezinsleden en 15.000 werknemers die het hele jaar door worden tewerkgesteld, ook 1,175 miljoen gelegenheidswerkers, vooral in Vlaanderen.

bron: Belga