Reynders zet in New York Belgische kandidatuur voor VN-Veiligheidsraad kracht bij

door
Belga
Leestijd 2 min.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders heeft in New York de Belgische campagne gelanceerd voor een zetel als niet-permanent lid in de VN-Veiligheidsraad, in 2019 en 2020. Hij hield daarvoor maandagavond een toespraak in aanwezigheid van koningin Mathilde, de VN-ambassadeurs en de secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon. België had zich al langer kandidaat gesteld voor een zitje in de Veiligheidsraad als niet-permanent lid, voor 2019-2020. Met een toespraak tijdens een receptie maandagavond op een boogscheut van het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in het Amerikaanse New York, zette Reynders die Belgische ambitie kracht bij.

De minister gaf wat meer duidelijkheid bij het logo van de campagne, die het motto 'Consensus smeden, bouwen aan vrede' draagt. "De duif van vrede en de pen van akkoorden", klonk het. "België zal er een erezaak van maken naar alle landen en partners te luisteren, dialogen te houden en opvattingen te wisselen", zei hij.

Een van de belangrijkste prioriteiten voor België is het respect en de promotie van mensenrechten, "essentieel voor de waardigheid van elk individu en om vreedzame samenlevingen in stand te houden". "Dit is onze eerste lijn van verdediging tegen gewelddadig extremisme en terrorisme", klonk het.

Volgens Reynders zal België zich steeds inzetten voor de preventie van radicalisering en van het zaaien van haat, voor meer gelijkheid en tegen discriminatie. "België is ook heel begaan bij het beschermen van burgers, zorgen voor kinderen en garanderen van toegang tot scholen en ziekenhuizen in gewapende conflicten."

De Veiligheidsraad telt vijftien leden, waaronder vijf permanente: de VS, Rusland, China, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Daarnaast maken ook tien niet-permanente leden deel uit van de raad. Die worden telkens voor een termijn van twee jaar verkozen door de Algemene Vergadering van de VN. Voor de periode 2019-2020 vinden de verkiezingen plaats in 2018.

Bron: Belga