Portugese onderzeeër gestrikt in Frans visnet

Portugese onderzeeër gestrikt in Frans visnet
Portugese onderzeeër gestrikt in Frans visnet

Een Portugese onderzeeër is voor de Britse kust verstrikt geraakt in de netten van een Franse visser. Het incident heeft geen slachtoffers geëist, zo meldt de Atlantische zeeprefect dinsdag in Brest. De vissersboot “Daytona”, ingeschreven in Saint-Brieuc, was aan het vissen toen de onderzeeër “Tridente”, die een trainingsoefening uitvoerde met de Britse marine, gevangen raakte in het net, zo verklaart de zeeprefect in een persbericht.

“De onderzeeër is onmiddellijk daarna boven water gekomen en heeft contact opgenomen met de vissersboot”, vervolgt het bericht. “Niemand raakte gewond, en er is ook geen teken van materiële schade.” Het incident deed zich voor 55 kilometer ten zuiden van Cape Lizard, het meest zuidelijke punt van Engeland, en dus in Brits gebied.

De vissersboot heeft zijn net bevrijd met de hulp van de Britten en is momenteel op weg naar de Franse kust, zo meldt het persbericht nog.

Het incident doet denken aan de schipbreuk van de vissersboot Bugaled Breizh, die in 2004 in dezelfde streek verdween en vijf bemanningsleden meesleurde. De families vermoeden dat de vissersboot tijdens een internationale militaire oefening in die streek naar de bodem getrokken is door een onderzeeër. Het Franse gerecht besliste om de zaak te seponeren. Er loopt echter nog een procedure voor het Britse gerecht.

Bron: Belga