Meer woonkredieten met nulrente

door
Belga
Leestijd 1 min.

De voorbije maanden is het aantal Belgen met een hypothecair krediet aan nul procent rente versneld toegenomen, blijkt uit cijfers van de grootbanken. Aan de basis liggen de kelderende rentes. Het gaat om mensen die een woonkrediet met variabele rentevoet aangingen. De rente van die leningen wordt jaarlijks herzien, op basis van een wettelijk bepaalde index. Sinds september 2014 is die index negatief, met als gevolg dalende rentevoeten op hun leningen.

Voor een aantal mensen - enkele duizenden - is die rentevoet intussen naar nul procent gezakt, en betalen ze dus momenteel niets voor hun lening. Het gaat al bij al om een miniem percentage van de portefeuille van de banken. Een nog kleiner aantal, enkele tientallen, betaalt een negatieve rente. Het gaat om nog oudere leningen, toen banken nog geen onder- en bovengrens op de leningen plaatsten.

Bij marktleider BNP Paribas Fortis betaalt 0,3 procent van het aantal actieve woonleningen een nulrente, goed voor een kleine duizend klanten. "Door de verdere daling van de referentie-indexen is het aantal dossiers de afgelopen maanden toegenomen", aldus de marktleider in ons land. BNP Paribas Fortis heeft 25 procent van de markt van woningkredieten in handen.

Het gaat overwegend om oudere leningen, maar ook bij recente leningen met een variabele rentevoet is bij een renteherziening een nulrente mogelijk. Overigens zijn leningen met variabele rentevoet een stuk minder populair dan vroeger. Vandaag kiest bij BNP Paribas Fortis 95 procent van de ontleners voor een vaste rentevoet.

bron: Belga