India waarschuwt Pakistan zich niet te bemoeien met onrusten in Kasjmir

India waarschuwt Pakistan zich niet te bemoeien met onrusten in Kasjmir
India waarschuwt Pakistan zich niet te bemoeien met onrusten in Kasjmir

India en Pakistan zijn in een diplomatieke ruzie verwikkeld na een golf van onrusten in Kasjmir, waarbij sinds vrijdag al 32 mensen om het leven zijn gekomen. Vandaag kwamen er al voor de vierde dag op rij manifestanten op straat naar aanleiding van de dood van de 22-jarige rebellenleider Burhan Wani. Wani was de leider van de rebellengroep Hizbul Mujahideen, die streeft naar een toenadering tot Pakistan. Vrijdag werden hij en twee van zijn kompanen neergeschoten door Indiase troepen. Duizenden mensen kwamen daarna op straat om te protesteren tegen de schietpartij. De Pakistaanse premier Nawaz Sharif veroordeelt de actie van het Indiase leger tegen “burgerslachtoffers”, en omschrijft Wani als een “leider van Kasjmir”.

Vikas Swarup, de woordvoerder van het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken, reageerde gisterenavond dat de uitspraak van Sharif aantoont dat Pakistan “zich blijft vasthechten aan terrorisme en het ook gebruikt als instrument om de staat te dienen”. Hij waarschuwt het land ook “om zich niet te bemoeien met de interne zaken van zijn buurlanden.”

Sinds het begin van de protesten zijn in totaal al zeker 32 mensen omgekomen en raakten ongeveer 300 anderen, onder wie 100 agenten, gewond.

Het grotendeels islamitische Kasjmir is een erg onrustige regio. Zowel Pakistan als het overwegend hindoeïstische India eist het volledige gebied op. Beide kernmachten hebben al verschillende oorlogen uitgevochten om de volledige controle over het gebied te verwerven. In het Indiase deel van Kasjmir strijden rebellengroepen ook nog eens voor onafhankelijkheid of toenadering tot Pakistan.

Bron: Belga