David Dehenauw begeleidt recordpoging met luchtballon van Russische avonturier

David Dehenauw begeleidt recordpoging met luchtballon van Russische avonturier

De Belgische meteoroloog David Dehenauw is één van de begeleiders van Fedor Konyukhov, de Rus die een poging doet om het wereldrecord te verbreken van een solovlucht rond de wereld in een heteluchtballon. Dehenauw staat de ballonvaarder onderweg bij met meteorologische voorspellingen. “Elke dag maak ik zeker één weersvoorspelling op, die ik dan doorgeef aan het controlecentrum dat in contact staat met Konyukhov”, vertelt VTM-weerman Dehenauw. “Die kan in zijn ballon geen meteorologische kaarten ontvangen, dus gebeurt dat in de vorm van een korte tekst. Daarin raad ik hem aan op welke hoogte hij best vliegt en welke route hij moet volgen.”
Die begeleiding is geen overbodige luxe, want een dergelijke recordpoging is niet zonder gevaren. “Je moet natuurlijk rekening houden met onweders. Die kan hij vermijden door hoger te vliegen, al kan de ballon daarbij beschadigd raken. Meestal ga ik dus op zoek naar alternatieve routes, die onweer uit de weg gaan”, zegt Dehenauw.
De weerman is niet aan zijn proefstuk toe. Zo assisteerde hij ook de Amerikaan Steve Fosset bij zijn succesvolle poging in 2012, de enige geslaagde solovlucht tot op heden. Fosset deed er toen iets meer dan dertien dagen over om de wereld rond te vliegen.
Konyukhov, die dinsdag in het West-Australische Northam opsteeg, kent volgens Dehenauw “een vrij vlotte start”.
Zelf zou Dehenauw echter niet in de ballon willen plaatsnemen. “Niets voor mij”, concludeert hij. “Ik zou trouwens toch het weer niet kunnen voorspellen vanuit de ballon, dus ik zou eerder machteloos zijn.”

bron: Belga