Binnenkort flexibelere regels voor wapendracht Amerikaanse militairen

Binnenkort flexibelere regels voor wapendracht Amerikaanse militairen
Binnenkort flexibelere regels voor wapendracht Amerikaanse militairen

Het Pentagon gaat zich buigen over meer flexibiliteit voor wapendracht bij militairen. Dat kondigde het Amerikaanse ministerie van Defensie gisteren aan, een jaar na de moord op vijf militairen in een reservistencentrum in het zuiden van de VS. Amerikaanse militairen mogen hun wapens niet bij zich dragen buiten de militaire bases, tenzij ze specifiek de opdracht krijgen om de veiligheid te verzekeren. Ook binnen de bases is de wapendracht strikt gereglementeerd.

Door de schietpartij in juli vorig jaar op militaire instellingen in Chattanoo, in de zuidelijke staat Tennessee, laaide het debat over de wapenbeperkingen weer op. Sommigen zien die als tegenstrijdig met het onaantastbare recht van burgers in de VS op wapendracht.

In een amendement op de wet voor de financiering van het leger van 2016, vroeg het Congres de Obama-administratie om militaire commandanten de mogelijkheid te geven om af te wijken van het verbod op wapendracht.

Volgens woordvoerder Jamie Davis zal het Pentagon “binnen de twee maanden” een herziening van de regels over wapendracht bij militairen publiceren. “De nieuwe bepalingen zullen de wens van het Congres toepassen en commandanten de toestemming geven militair personeel te bewapenen in installaties binnen en buiten militaire bases, wanneer dat nodig wordt geacht”, aldus Davis.

Bron: Belga