Berlijn krijgt databank over wereldwijde vluchtelingenstromen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Er komt een nieuwe databank over vluchtelingenstromen in de wereld. Daarmee wil de internationale gemeenschap de vluchtelingencrisis verder aanpakken. De databank wordt opgezet in Berlijn in het Duitse kantoor van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM), zo beslisten internationale hulporganisaties vandaag in Berlijn. Momenteel zijn er wereldwijd meer dan 65 miljoen mensen op de vlucht. Dat zijn er meer dan ooit tevoren. Volgens het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties bestaat de helft daarvan uit kinderen en jongeren.

De organisaties, onder meer de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR, het Rode Kruis en de Rode Halve Maan, beslisten ook om in crisislanden campagnes te lanceren om potentiële vluchtelingen te informeren. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier, de gastheer van de bijeenkomst, pleitte voor een nog nauwere internationale samenwerking: "We moeten het er binnen de wereldgemeenschap over eens worden hoe migratie gestuurd kan worden. We mogen onszelf geen adempauze gunnen."

De bijeenkomst diende ook als voorbereiding van de grote vluchtelingentop met staatshoofden en regeringsleiders, die midden september bij de VN in New York plaatsvindt.

bron: Belga