Belgische Trekhond, “nieuwe” Belgische rashond, present op Europese hondenshow in Brussel

België telt 14 nationale rashonden die centraal zullen staan op de European Dog Show (EDS) in Brussel van 26 tot 28 augustus. Op de openingsshow van de EDS zal ook een “nieuw” Belgisch ras voorgesteld worden, de Belgische Mastiff, of Belgische Trekhond. “Het gaat wel om de exemplaren zoals ze nu zijn”, luidt het bij de Koninklijke Maatschappij Sint-Hubertus, die de EDS organiseert. “Om echt een nieuwe stamboom te krijgen, moet er nog wat bouwwerk verricht worden.” Ter gelegenheid van het evenement zakken 15.000 honden en honderden fokkers uit de hele wereld af naar Brussel, waar een viervoeter de kans maakt tot mooiste hond te worden verkozen. De EDS heeft 2.000 m² aan tentoonstellingsruimte met exposanten van onder meer hondenvoeding, hondenartikelen, verzorging voor honden, hondenverenigingen ….

Dit jaar ontvangt de EDS de nevententoonstelling Euro Sighthound, de grootste bijeenkomst van windhonden ter wereld. Het is meer dan 20 jaar geleden dat België een event van dit kaliber mocht verwelkomen, zo luidt het bij Sint-Hubertus.

Maar uitkijken is het toch vooral naar de openingsshow, waar de veertien Belgische nationale rashonden zullen paraderen: de Groenendaeler, de Laekense Herder, de Mechelaar, de Tervuerense Herder, de Ardense Koehond, de Vlaamse Koehond, het Schipperke, de Sint-Hubertushond, het Klein Brabandertje, het Belgische Griffonnetje, het Brussel Griffonnetje, het Krulharig Leeuwtje, het Vlinderhondje en het Nachtvlinderhondje.

Opvallend: ook een 15de Belgische rashond zal meedoen aan de openingsshow: de Belgische Mastiff, ook de Belgische Trekhond of de Mâtin Belge genoemd. Dat ras werd vanaf het begin van de vorige eeuw gefokt met het zeer specifieke doel om als trekhond te dienen en bewees de kleinhandel, de kleinindustrie en de landbouw vele diensten. Tijdens WOI werd de Belgische Trekhond toegevoegd aan een eenheid in het Belgische leger om mitrailleurs op speciaal hiervoor gemaakte karren naar de frontlinie te trekken. “Algemeen wordt aangenomen dat de Belgische Trekhond begin jaren zestig was uitgestorven met als gevolg dat het stamboeknummer van de Mâtin Belge werd opgeschort”, zo klinkt het bij de Belgische Mastiff vzw. Die wil het hondenras herintroduceren, maar dan als waak- en gezinshond.

De Best in Show, de verkiezing van de mooiste hond van de Europese editie 2016, vindt plaats op 28 augustus. Een ticket voor de show kost 10 euro online en 12 euro ter plaatse.

bron: Belga