"België bij zwaarst getroffen landen door Brexit"

door
Belga
Leestijd 2 min.

België is binnen de Europese Unie één van de landen die het zwaarst getroffen kan worden door de Brexit, zo blijkt uit een rapport van ratingbureau Moody's. De andere landen waar het effect van een vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie "significant" wordt genoemd, zijn Ierland, Spanje en Cyprus. Voor de meeste andere EU-landen blijven de directe gevolgen beperkt, klinkt het nog. Dat de impact van een Brexit zwaarder is voor België, heeft te maken met de handelsrelaties tussen ons land en Groot-Brittannië. Dat geldt nog meer voor Ierland, terwijl Spanje en Cyprus dan weer een belangrijke toeristische bestemming zijn voor veel Britten. In die landen is er ook weinig beleidsruimte, want ze kampen nu al met een hoge schuldenlast.

Vandaar dat landen die er financieel het beste voorstaan, zoals Duitsland, Nederland en Zweden, het meest bestand zijn tegen een Brexit, aldus Moody's. Het is wel mogelijk dat deze landen de volgende jaren een iets hogere bijdrage zullen moeten leveren aan het EU-budget, door het wegvallen van Groot-Brittannië.

Een mogelijk positief effect door de verhuizing van bedrijven of financiële diensten uit het VK naar het Europese vasteland, zou volgens het ratingbureau slechts beperkt en geleidelijk zijn. "Dit zal ook heel erg afhangen van het bedrijfsklimaat van individuele landen". Inzake financiële diensten zijn de banden met Cyprus, Ierland, Luxemburg en Nederland het sterkst. Bedrijven met een filiaal (productie, verkoop, R&D) in het VK dreigen dan weer getroffen te worden door de koersdaling van het pond, die hun winst -in euro- zou kunnen aantasten.

Tot slot ziet Moody's ook nog politieke gevolgen: op lange termijn riskeert een verdere fragmentatie van de Unie en op korte termijn riskeren anti-Europese bewegingen te profiteren, vooral in landen waar de volgende jaren verkiezingen zijn gepland. "Dit heeft potentieel om de toon en de inhoud van het politieke debat te beïnvloeden."

bron: Belga