Belg verdient 1,2 procent meer dan vorig jaar

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het basissalaris van de Belg is met gemiddeld 1,2 procent gestegen in 2016, inclusief bonussen gaat het om een stijging met 1,6 procent. Dat blijkt uit cijfers van hr-consultant Hudson. "Bedrijven zijn niet echt bezig met de loonnorm", aldus Hudson-manager Wouter Beuckels. Hudson baseert zich op de verloning bij 713 bedrijven, goed voor 166.000 werknemers. De stijging van het basissalaris met 1,2 procent is gemeten tussen februari 2015 en februari 2016, ondanks de indexsprong en de bevriezing van de lonen in 2015 en de kleine toegelaten loonstijging in 2016 (0,8 procent).

De stijging is mogelijk doordat heel wat "achterpoortjes" op de loonnorm mogelijk zijn, aldus Beuckels. "De loonnorm spreekt ook niet alles tegen. Bedrijven mogen promoties geven of individueel salarissen verhogen". Maar bedrijven hebben ook collectieve loonstijgingen doorgevoerd. "We zien ook geen controle op de loonnorm", luidt het bij Hudson. "Er wordt door bedrijven steeds minder rekening gehouden met die loonnorm". Slechts 11 procent van bedrijven gaf geen enkele vorm van opslag.

Ondanks de stijging met 1,2 procent gaat het om de laagste groei van het basissalaris sinds 2009. Bedrijven geven in de plaats steeds meer bonussen. "We zien dat één bediende op twee een variabele verloning krijgt", zegt Beuckels. "Bedrijven zetten meer en meer in op variabele verloning". In totaal kon zes op tien Belgische werknemers rekenen op een bonus, aldus de Hudson-studie. Op jaarbasis kan een bediende zich aan ongeveer 2.250 euro bruto verwachten. Voor een senior manager kan dat bedrag oplopen tot iets meer dan 17.300 bruto euro.

bron: Belga