Fruit en groente eten maakt je gelukkig

Zonnig weer, je favoriete liedje op de radio horen, een knuffel van je BFF krijgen, toevallig 50 euro op straat vinden of een promotie krijgen zijn stuk voor stuk dingen die je gelukkig kunnen maken. En volgens een nieuw onderzoek kan groente en fruit ook toegevoegd worden aan dat lijstje. 

Wetenschappers van de Warwick University en van de Universiteit Van Queensland hebben in totaal 12.500 proefpersonen onderzocht. Zij moesten zes jaar lang een voedseldagboek bijhouden, dat achteraf uitvoerig werd bestudeerd door psychologen en psychiaters.

Uit de analyse blijkt dat het eten van fruit en groente je zichtbaar gelukkig maakt. Zo zou je tevredenheidsgevoel toenemen per extra portie, en dat tot acht porties per dag. Wie eerst bijna geen fruit of groente opsmikkelt en dan overschakelt naar een regime van acht stuks per dag, ervaart na twee jaar een geluksgevoel dat zelfs vergelijkbaar is met het vinden van een baan na lange tijd werkloos te zijn.

“Fruit en groenten eten geeft veel sneller een boost aan je geluk dan aan je fysieke gezondheid”, aldus professor Andrew Oswald van de Warwick University. “Mensen stoppen soms met een gezond dieet omdat de lichamelijke resultaten daarvan pas op veel langere termijn zichtbaar worden, zoals bijvoorbeeld het voorkomen van bepaalde kankers. Hopelijk kan deze studie toch mensen stimuleren om veel groente en fruit te eten.”

Foto Pexels