Zuid-Soedanese president roept op tot onmiddellijk staakt-het-vuren

De Zuid-Soedanese president Salva Kiir heeft maandag een staakt-het-vuren met onmiddellijke ingang afgekondigd. Dat heeft minister van Informatie Michael Makuei meegedeeld. Intussen roept de secretaris-generaal van de VN op tot een wapenembargo tegen het Afrikaanse land. De president van Zuid-Soedan ondertekende een wettekst waarin “de stopzetting van de vijandelijkheden” vanaf 18.00 uur (17.00 uur Belgische tijd) wordt bevolen, zo verklaarde minister Makuei tijdens een toespraak die op de openbare omroep SSBC werd uitgezonden. “De president herhaalde zijn engagement voor de uitvoering van het (vredes)akkoord, zowel naar de letter als naar de geest.”

De afgelopen dagen zijn bij gevechten tussen het regeringsleger van president Salva Kiir en troepen die loyaal zijn aan de vroegere rebellenleider Riek Machar honderden doden gevallen in hoofdstad Juba. Ook twee leden van de VN-missie in Zuid-Soedan (Unmiss) werden gedood.

Kiir en Machar hadden bijna een jaar geleden een vredesakkoord ondertekend dat een einde moest maken aan een gewapend conflict dat in december 2013 was uitgebroken en dat ook de oprichting van een eenheidsregering regelde. Maar de nieuwe opstoot van geweld betekent een forse klap voor de mensen die nog hoopten dat het akkoord de vrede in Zuid-Soedan kon herstellen.

Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de VN, roept de Veiligheidsraad intussen op een onmiddellijk wapenembargo tegen Zuid-Soedan in te stellen. Daarnaast wil hij ook dat er “gerichte sancties” komen tegen de verantwoordelijken voor het nieuwe geweld.

Bron: Belga