Zeker meer dan 1.000 bezwaarschriften tegen uitbreiding van H.Essers in Genk

door
Belga
Leestijd 2 min.

Tot dusver hebben meer dan 1.000 mensen bezwaar geuit tegen de omzetting van een stuk natuurgebied in industriegrond in Genk. Op deze locatie langs de E314 wil het logistieke bedrijf H.Essers een nieuw distributiecentrum bouwen waar zo'n 400 mensen aan de slag kunnen. H.Essers heeft van alle overheden groen licht gekregen, maar stuit nu op het protest van natuurverenigingen. Vlaams parlementslid Johan Danen (Groen) is niet verrast door het grote aantal bezwaarschriften. Zowel de stedelijke, provinciale als Vlaamse overheden hebben het licht op groen gezet voor de omzetting van een stuk bos naar industriezone. De bomen bevinden zich tussen het logistieke bedrijf en enkele grote invalswegen. De onderneming zegt hier te willen uitbreiden omdat alle andere vestigingsplaatsen die werden onderzocht, niet geschikt zijn.

Maar ondanks het akkoord van de overheden, willen de natuurverenigingen naar de Raad van State stappen om de vergunningen te laten schorsen. Ze hebben daarom een geldinzamelactie georganiseerd en alle sympathisanten opgeroepen om hun bezwaren te onderschrijven. "Inmiddels hebben wij welgeteld 1.055 bezwaarschriften ontvangen", zegt Joris Gansemans van Natuurpunt. "Wij verzamelen de antwoorden die binnenkomen op de oproep van een aantal verenigingen, wat dus ook betekent dat er elders nog meer bezwaren zijn opgesteld en ingediend."

Veel klachten komen van Limburgers, maar ook de rest van Vlaanderen protesteert tegen de uitbreidingsplannen. "Wij zijn niet verrast dat er in heel Vlaanderen zoveel mensen zijn die vinden dat het dossier H.Essers met haken en ogen aan elkaar hangt", zegt Vlaams Parlementslid Johan Danen, die het dossier van dichtbij opvolgt. "Ze vinden het net als wij heel onwaarschijnlijk dat er waardevolle natuur moet sneuvelen omdat er zogezegd geen alternatieven zijn om uit te breiden. Vandaar het massale protest. Als deze omzetting naar industriezone toch kan plaatsvinden, is er geen enkel stuk natuur in Vlaanderen dat nog beschermd kan worden."

bron: Belga