Uniek Brussels project helpt op jaar tijd bijna vijfhonderd zieke daklozen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Thuis in alle rust en met de juiste zorgen herstellen van een medische ingreep. Het klinkt evident, maar voor daklozen is het dat allerminst. In Brussel kunnen zij sinds een jaar terecht bij MediHalte, een proefproject opgezet door minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) en haar voorgangster Laurette Onkelinx (PS). Naar aanleiding van de eerste verjaardag gingen ze samen poolshoogte nemen. MediHalte beschikt over 38 bedden, speciaal voor daklozen die wachten op een opname in het ziekenhuis of nog moeten herstellen na een ingreep. Ze kunnen er volledig gratis rekenen op onderdak, verpleging en begeleiding bij geneeskundige, sociale en administratieve formaliteiten.

De balans na één jaar oogt positief. In totaal konden 476 mensen bij MediHalte terecht voor meer dan twaalfduizend overnachtingen, onder wie 35 voor een langetermijnopname. Vaak hebben ze te kampen met infecties, verwondingen en dermatologische aandoeningen, niet zelden gecombineerd met chronisch alcoholisme, neuropsychiatrische of andere problemen. Onder de 'lange verblijven' blijkt vooral kanker de boosdoener.

De meerwaarde van het project is meervoudig. De daklozen zelf hebben een plek waar ze terechtkunnen voor de juiste zorgen, terwijl het risico op herval verkleind wordt en zo ook het voortdurend beroep op de spoedgevallendiensten. Bovendien kan de medische halte een breekpunt betekenen in het zwerversbestaan, wat kansen biedt op een meer constructieve toekomst.

Voorlopig gaat het slechts om een proefproject. Het geld komt van de FOD Volksgezondheid, de Nationale Loterij, het Brusselse OCMW en eigen middelen van Samusocial. Pas na een evaluatie binnen enkele maanden zal er duidelijkheid komen over het voortbestaan. Al is het bezoek van de bevoegde minister natuurlijk nooit een slecht teken.

De Block greep haar bezoek wel aan om de organisaties in de sector aan te sporen ook zelf nauwer samen te werken. "Ik stel voor dat een netwerk zou worden opgezet waarbinnen de verschillende organisaties complementair samenwerken, in plaats van simpelweg naast elkaar te werken", drukte ze Samusocial en de rest van haar toehoorders op het hart. En met een knipoog naar de Vlaamse feestdag besloot ze: "l'union fait la force".

bron: Belga