Theresa May vanaf woendagavond Brits premier

door
Belga
Leestijd 1 min.

Tegen woensdagavond heeft Groot-Brittannië een nieuwe premier. Dat heeft huidig premier David Cameron maandagnamiddag gezegd in een verklaring voor zijn ambtswoning. Hij zal opgevolgd worden door Theresa May, nu nog minister van Binnenlandse Zaken. Nadat Andrea Leadsom maandagmiddag bekendmaakte dat ze zich terugtrok uit de race om Cameron op te volgen, bleef May als enige kandidate over. Leadsoms aankondiging maandag bracht alles in een stroomversnelling. Normaal mochten de leden zich nog uitspreken over wie van hen twee de nieuwe partijleider zou worden, en dan zou op 9 september bekendgemaakt worden wie de nieuwe leider werd van de Tories, en dus ook van het land. "Met deze veranderingen hebben we geen nood aan een langdurige overgangsperiode", zei Cameron.

Cameron zal woensdag nog het vragenuurtje bijwonen. Daarna gaat hij naar koningin Elizabeth om zijn ontslag in te dienen, zodat het land woensdagnamiddag al een nieuwe premier heeft. Cameron noemde May in zijn verklaring "sterk" en "meer dan capabel om het land te leiden in de komende jaren". Ze zal ook Camerons "volledige steun" hebben.

"We gaan geen langdurige verkiezingscampagne hebben", zei Cameron. "Ik denk dat Andrea Leadsom absoluut de juiste keuze maakte door een stap opzij te zetten. Het is duidelijk dat Theresa May een overweldigende steun heeft van de parlementsleden van de Conservatieve partij."

bron: Belga