Politieman in rivier verdronken door menigte in Kasjmir

Politieman in rivier verdronken door menigte in Kasjmir

De vrees voor een escalatie van geweld groeit in het Indiase deel van Kasjmir nadat gisterenavond een politieman werd verdronken door een woedende menigte, zo schrijft BBC vandaag. Dit brengt de dodentol van een bloedig weekend in Kasjmir, dat zowel door Pakistan als India geclaimd wordt, op 23. In het door India gecontroleerde gedeelte braken dit weekend rellen uit nadat de 22-jarige rebellenleider Burhan Wani tijdens een vuurgevecht werd neergeschoten door het Indiase leger. Gisterenavond nam een grote groep in Jhelum een politiewagen in het vizier. Ze bekogelden de auto met stenen en duwden het voertuig, met de officier er nog in, in de rivier. De agent geraakte niet meer uit zijn dienstwagen en verdronk. Het is het laatste incident van een bloedig weekend in Kasjmir, waar een woedende menigte de straat optrok om tegen de dood van Wani te protesteren.

Wani was de leider van de grootste rebellengroepering van de streek, de Hizbul Mujahideen die streeft naar een toenadering tot Pakistan. Hij werd vrijdagavond neergeschoten tijdens een vuurgevecht met het leger.

Duizenden mensen zakten zaterdag naar zijn geboortestad Tral af om zijn begrafenis bij te wonen. De ordediensten waren bewust niet aanwezig om de menigte niet te provoceren. Dat mocht niet baten, want na de begrafenis werden politiekantoren en militaire installaties aangevallen en verschillende gebouwen in brand gestoken.

Kasjmir heeft een moslimmeerderheid en kent al sinds het einde van de jaren tachtig een onafhankelijkheidsstrijd. De regio wordt bovendien al sinds 1947 geclaimd door zowel India als Pakistan. India heeft Pakistan er al meermaals van beschuldigd dat het land rebellen schuilhoudt en hen helpt de grens over te smokkelen.

De Pakistaanse premier Nawaz Sharif laat weten “diep geschokt” te zijn over het hoge aantal burgerdoden. Hij maakt zich ook zorgen over de Indiase praktijk om Kasjmir-leiders op te sluiten. Hij eist dat India zich aan zijn mensenrechtenverplichtingen houdt.

bron: Belga