“Partijbestuur moet May enkel nog formeel als nieuwe leider benoemen”

Partijbestuur moet May enkel nog formeel als nieuwe leider benoemen

Er worden geen nieuwe kandidaten toegelaten bij de verkiezingen om de Britse premier David Cameron op te volgen, nadat Andrea Leadsom, een van de twee overblijvende kandidaten, zich terugtrok uit de race. Dat zegt Graham Brady, voorzitter van het “1922 committee” dat de verkiezingen voor de nieuwe partijleider in goede banen moet leiden. Eerder op de dag werd er gespeculeerd dat, door het vertrek van Leadsom, Michael Gove weer tot de race toegelaten zou worden. De weg ligt daarmee helemaal vrij voor Theresa May om David Cameron op te volgen. Het partijbestuur moet May enkel nog formeel benoemen, maar Brady liet zich niet vastpinnen op wanneer dat zal gebeuren. “Dat zal zeker geen negen weken duren”, zei Brady. Volgens de oorspronkelijke planning moest de naam van de nieuwe partijleider op 9 september bekendgemaakt worden.

Justitieminister Michael Gove heeft intussen al zijn “volledige steun” uitgesproken voor May. “We moeten nu zo snel als mogelijk ervoor zorgen dat Theresay May kan overnemen als leider.” Hij prees ook Leadsoms “grote waardigheid en moed” door zich terug te trekken uit de race.

Ook Boris Johnson, net als Gove in het Brexit-kamp, heeft zijn steun uitgesproken voor May. “Ik twijfel er niet aan dat Theresa een uitstekende partijleider en premier zal zijn”, aldus Johnson in een korte verklaring.

Mays campagneleider Christ Grayling loofde ook al Leadsom in een verklaring. Hij voegde eraan toe dat May “enorm vereerd” is de nieuwe leider te zijn van de conservatieven, en dat ze later nog een verklaring aflegt.

bron: Belga