Onderhandelingen over Syrië naderen "kritiek moment" volgens VN

door
Belga
Leestijd 1 min.

VN-bemiddelaar in Syrië Staffan de Mistura heeft maandag gezegd dat een "sleutelmoment" is aangebroken in de zoektocht naar een oplossing voor Islamitische Staat (IS) die ook een politieke overgang in Syrië mogelijk maakt. "Dit is een cruciaal moment. Tot september is er nog tijd om een formule te vinden die de strijd aangaat tegen zowel Daesh (Islamitische Staat) en Al-Nusra (de Syrische tak van al-Qaida), maar ook een stabiele politieke overgang garandeert", aldus de Mistura.

Daarnaast verklaarde hij, na een bijeenkomst met de Italiaanse diplomaat Paolo Gentiloni, dat de oplossing ligt in "een mogelijke samenwerking tussen Rusland en de Verenigde Staten". Die twee landen hebben volgens hem "getoond dat ze het eens kunnen raken, en dat de anderen dan zouden volgen".

De Mistura heeft ook bevestigd dat hij samen met secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon, "zo snel mogelijk nieuwe onderhandelingen wil opstarten". Eind vorige maand gaf de Mistura al aan nieuwe onderhandelingen te willen houden in juli.

Sinds het begin van het jaar zijn in Genève twee indirecte vredesonderhandelingen gehouden over Syrië, zonder dat daarbij vorderingen zijn gemaakt. Volgens de plannen van de VN moesten de onderhandelingen uitmonden in de installatie van een overgangsregering tot 1 augustus, het opstellen van een nieuwe grondwet en de organisatie van verkiezingen rond midden 2017.

Bron: Belga