Meer dan 2.000 mensen volgen opleiding "Hoe te reageren in noodsituaties"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Meer dan 2.000 mensen hebben de opleiding "Hoe te reageren in noodsituaties" gevolgd. Die werd 2 maanden na de aanslagen in Brussel gelanceerd door het Belgische Rode Kruis, in samenwerking met de Brusselse brandweer en met de steun van Brussels Staatssecretaris voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp, Cécile Jodogne. Het gaat om een korte opleiding van twee uur die volledig gratis aan alle geïnteresseerden werd aangeboden en waarmee burgers hun overlevingskansen kunnen vergroten en leren zij hoe ze, door het stellen van een aantal standaardhandelingen, beter kunnen reageren in geval van aanslagen, aanvallen of andere rampen alvorens de hulpdiensten ter plaatse zijn. De opleiding werd vanaf 28 mei georganiseerd tijdens zes opeenvolgende weekends in verschillende Brusselse gemeenten.

De deelnemers waren erg positief over de opleiding: 86,9% vond de opleiding relevant; 63,6% meende dat zij dankzij de opleiding de juiste handelingen zouden kunnen stellen in uitzonderlijke situaties; en 70,4% overwoog een eerste hulpopleiding te volgen met het oog op het behalen van een Europees Eerstehulpbrevet.

"Deze resultaten zijn erg hoopgevend", meent Staatssecretaris Cécile Jodogne. "Gelet op het succes van de opleiding, overwegen wij een budget vrij te maken om twee bijkomende opleidingsdagen te organiseren in de maanden oktober en/of november 2016".

Vanaf september start een werkgroep van vertegenwoordigers van het Rode Kruis en de Brusselse Hoofdstedelijke Dienst voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp, die zal nagaan hoe deze opleidingen in 2017 kunnen voortgezet worden. "Het is onze ambitie om de eerste hulpopleiding in de toekomst verplicht te maken in België door ze bijvoorbeeld op te nemen in de schoolopleiding" benadrukt Sébastien Roy, directeur Opleidingen bij het Rode Kruis. Dit standpunt wordt gedeeld door Cécile Jodogne, stelt ze vandaag in een mededeling.

bron: Belga