Labour-leden mogen nieuwe partijleider kiezen: Corbyn of uitdager Angela Eagle

Labour-leden mogen nieuwe partijleider kiezen: Corbyn of uitdager Angela Eagle

Labour-parlementslid Angela Eagle heeft vanmiddag officieel partijleider Jeremy Corbyn uitgedaagd voor het leiderschap van de sociaaldemocraten. Algemeen partijsecretaris Iain McNicol laat maandagnamiddag weten dat hij “nu voldoende nominaties ontvangen heeft om een verkiezing voor het leiderschap van de partij in gang te zetten”. “Ik ga nu de voorzitter van het Nationaal Uitvoerend Comité vragen om een vergadering samen te roepen om een verkiezing te organiseren”, aldus nog McNicol. Eagle verwijt Corbyn onder meer als partijleider in de campagne voor het brexit-referendum het remain-kamp slechts halfhartig gesteund te hebben. “Labour moet gered worden”, aldus de 55-jarige Eagle. Daarvoor had Eagle Corbyn al herhaaldelijk opgeroepen op te stappen. “Dit zijn donkere tijden voor Labour, en dit zijn gevaarlijke tijden voor ons land”, aldus Eagle.

In de toespraak waarin ze haar kandidatuur aankondigde, noemde ze zichzelf een “praktische socialist”, die niet hoort bij een van de groepjes die gelinkt worden aan oud-premiers zoals Tony Blair of Gordon Brown. “Ik ben mijn eigen vrouw, een sterke Labour-vrouw.”

Eagle geniet de steun van zeker 20 pct van de Labour-parlementsleden in de Britse en Europese parlementen – die drempel moet ze halen om haar kandidatuur formeel te kunnen registreren. Corbyn kwam in september aan het hoofd van de partij, dankzij massale steun van de achterban. Bij de Labour-parlementsleden was hij echter minder populair omdat hij te links zou zijn en zijn partij geen verkiezingesoverwinning zou kunnen bezorgen.

Na het referendum dienden zij een motie van wantrouwen in tegen de partijleider, maar Corbyn weigerde ook na die motie af te treden. Hij maakte wel al duidelijk dat hij opnieuw kandidaat zou zijn bij een nieuwe leiderschapsverkiezing, al is niet meteen duidelijk of ook hij 20 pct van de parlementsleden achter zich moet krijgen. Slechts 40 parlementsleden steunden de motie van wantrouwen tegen Corbyn niet, maar om de drempel van 20 pct te halen, heeft hij 50 parlementsleden nodig.

bron: Belga