‘Pokemon Go’ leidt tot de ontdekking van een lijk en overvallen

‘Pokemon Go’, een spel dat gamers de wijde wereld instuurt om pokemon te vangen, heeft ook een minder prettig kantje. Zo trof iemand al een lijk aan in plaats van een digitaal beestje en werd de app ook gebruikt bij overvallen.

Het spel is amper een week beschikbaar in de Verenigde Staten, maar toch toonde het al de minder fijne kantjes van de maatschappij. Zo trof een Shayla Wiggins een lijk aan op de oever van een rivier, terwijl ze op zoek was naar pokemon. De 19-jarige vrouw verwittigde de politie, die aan CNN bevestigde dat de dood waarschijnlijk een ongeluk was.

De lugubere ontdekking houdt de tiener echter niet tegen om haar zoektocht naar digitale beestjes voort te zetten. “Ik was waarschijnlijk nooit op die plek gekomen zonder dit spel. Maar op een bepaalde manier ben ik het dankbaar.  Ik heb het gevoel dat ik geholpen heb door het lichaam te vinden. Wie weet hoe lang hij er anders had geleden”, aldus Wiggins bij CNN.

Maar sommige overvallers wenden het spelletje ook aan om opzoek te gaan naar nietsvermoedende slachtoffers. In Missouri gebruikten vier gewapende criminelen de geolocatie-functie om mensen op afgezonderde plaatsen op te speuren en vervolgens van hun bezittingen te beroven. De lokale politie van O’Fallon is er intussen in geslaagd om de overvallers in te rekenen. De ordedienst bevestigde aan Gizmodo en via Facebook dat de daders gebruik maakten van het spel.

UPDATE INFORMATION BELOW-This morning at approximately 2 am we responded to the report of an Armed Robbery near the…

Posted by O'Fallon Missouri Police Department on Sunday, 10 July 2016

‘Pokemon Go’ is een spel voor smartphones met ‘augmented reality’, waarbij de werkelijkheid er anders uitziet op het scherm. Daarvoor gebruikt het de camera van het apparaat om de digitale monstertjes in te projecteren op de echte wereld. Hoewel het spelletje amper een week oud is, is het volgens Business Insider al vaker gedownload dan Tinder en staat het op het punt om Twitter voorbij te steken qua aantal dagelijkse gebruikers.

Door het enorme succes is de internationale release van de app uitgesteld. Hoewel de officiële versie enkel verkrijgbaar is in de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland, is het in België mogelijk om het spel via minder officiële kanalen te downloaden.

Foto AFP / K. Nogi