Kinderen die nagelbijten of duimzuigen hebben later minder kans op allergieën

Veel kinderen bijten op hun nagels of zuigen aan hun duim. Duimzuigen kan schadelijk zijn voor bijvoorbeeld de spraak en nagelbijten doe je beter niet als je een mondinfectie wil vermijden, maar het hen afleren is aartsmoeilijk. Toch kan je een beetje geruster zijn, want een nieuw onderzoek toont aan dat de vervelende gewoontes bij kinderen van 5 tot 11 jaar de kans op allergieën beperken.

Nieuw-Zeelandse wetenschappers van de universiteit van Otago konden uit een onderzoek bij 1.037 kinderen afleiden dat duimzuigen en nagelbijten een boost geven aan het immuunsysteem. Alle deelnemers waren geboren in 1972 en 1973 en werden door de onderzoekers gevolgd tot hun 38ste.

De ouders vertelden herhaardelijk welke gewoontes hun telgen hadden ontwikkeld en de proefpersonen moesten vervolgens op hun 13de en 32ste allergietesten voor huisstofmijt, gras, katten, honden en paarden afleggen. De koters die op hun duim zogen of op hun nagels beten, hadden veel minder vaak last van allergieën op latere leeftijd.

“Heel wat wetenschappers raken stilaan overtuigd van de hygiënehypothese. Die zegt dat een te propere omgeving de kans op allergieën kan doen toenemen. Deze resultaten vormen nog maar eens een bewijs van deze theorie. Een hygiënische omgeving heeft heel wat voordelen, maar dit kan dus een nadeel zijn”, zegt auteur van de studie Robert J. Hancox.

Natuurlijk merken de onderzoekers wel op dat duimzuigen en nagelbijten niet aangemoedigd mogen worden.

Foto Flickr / various brennemans