Geen Belgen in elftal van Euro 2016

France's forward Antoine Griezmann holds the ball during the Euro 2016 final football match between France and Portugal at the Stade de France in Saint-Denis, north of Paris, on July 10, 2016. / AFP PHOTO / MARTIN BUREAU

De Europese titel heeft hij aan Portugal moeten laten, maar voor Antoine Griezmann was het EK in eigen land toch een groot succes. De Fransman kroonde zich niet alleen tot topschutter, hij werd ook uitgeroepen tot beste speler van het tornooi.

Voorlopig zal het ongetwijfeld slechts een schrale troost zijn voor de 25-jarige steraanvaller van Altetico Madrid. De ontgoocheling om de verloren finale overheerst in het Franse kamp, en toch stak Griezmann (foto) de voorbije weken boven het maaiveld uit. Zes doelpunten leverden hem de Golden Boot op, de trofee voor beste schutter, terwijl een team van dertien officiële UEFA-waarnemers hem ook naar voren schuift als beste speler tout court. Het gaat voor alle duidelijkheid niet om de mening van een handvol bobo’s met overgewicht, maar om die van gerenommeerde trainers. Zo zetelen onder meer Sir Alex Ferguson, Alain Giresse en David Moyes in de jury.

Vier portugezen

Naast Griezmann levert Frankrijk met publiekslieveling Dimitri Payet nog een tweede speler aan het elftal van het tornooi. Na de teleurstellende uitschakeling in de kwartfinales tegen Wales zijn er logischerwijze geen Rode Duivels opgenomen in het team, maar wel twee Welshmen: Joe Allen en Aaron Ramsey. De rest van het elftal bestaat uit spelers van kersvers Europees kampioen Portugal en wereldkampioen Duitsland, ondanks de opdoffer in de halve finales. Voor Portugal gaat het om Rui Patrício, Pepe, Raphaël Guerreiro en de onvermijdelijke Cristiano Ronaldo. Joshua Kimmich, Jérôme Boateng en Toni Kroos houden de eer van de Mannschaft hoog.

Eerder werd het jonge Portugese toptalent Renato Sanches al uitgeroepen tot ’Young Player of the Tournament’.