Wimbledon - Andy Murray pakt voor eigen publiek tweede zege

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Schot Andy Murray (ATP 2) heeft zondag voor de tweede keer in zijn carrière Wimbledon gewonnen. De 29-jarige Murray haalde het in de finale in de Britse hoofdstad Londen in drie sets van de als zesde geplaatste Canadees Milos Raonic (ATP 7): 6-4, 7-6 (7/3) en 7-6 (7/2) na 2 uur en 47 minuten. De 25-jarige Raonic vocht nochtans voor wat hij waard was in zijn eerste grandslamfinale. In de eerste set had Murray aan een break bij 3-3 genoeg om op 1-0 te komen en in de tweede en derde set moest telkens een tiebreak voor de beslissing zorgen.

Murray stond voor de derde keer in de finale op het heilige gras van Londen. In 2012 moest hij de titel nog aan de Zwitser Federer laten, een jaar later werd hij de eerste Britse Wimbledonwinnaar sinds Fred Perry in 1936, door de Serviër Novak Djokovic (ATP 1) in de finale te verslaan. Met ook nog het US Open van 2012, ook na een finale tegen Djokovic, heeft Murray nu drie Grand Slams op zijn palmares. Liefst acht keer was hij runner-up (vijf keer op het Australian Open en één keer in de andere drie Grand Slams). Dat na vijf verloren finales tegen Djokovic en drie tegen Federer. In zijn elfde grandslamfinale moest hij het voor het eerst niet tegen één van die twee opnemen. Murray heeft in totaal 38 ATP-titels op zijn naam. Dit jaar won hij al in Rome en Queen's. Voor Murray was het eigenlijk al de derde grote zege op All England Club, want op de Olympische Spelen van 2012 schonk hij er zijn land goud.

Voor Raonic, die in de achtste finales David Goffin (ATP 11) nipt uit het toernooi wipte, was het de eerste finale van een grandslamtoernooi. Bij de laatste vier was de Canadees te sterk voor zevenvoudig toernooiwinnaar Roger Federer. Halve finales op Wimbledon 2014 en het Australian Open van dit jaar waren zijn beste grandslamresultaten tot nog toe. De Canadees heeft acht ATP-toernooien op zijn palmares.

bron: Belga