Unesco overlegt in Istanboel over 26 kandidaten voor Werelderfgoedlijst

door
Belga
Leestijd 2 min.

In de Turkse stad Istanboel is zondag het Werelderfgoedcomité van Unesco voor de veertigste keer bijeengekomen. De leden van het comité zullen de komende tien dagen beslissen over 26 kandidaten die ijveren om het statuut van Werelderfgoed. Ook het Huis Guiette in Antwerpen, van de Zwitsers-Franse architect Le Corbusier, maakt kans om op de Werelderfgoedlijst te komen. De bijeenkomst van het Werelderfgoedcomité duurt nog tot 20 juli. Maar de beslissing over de nieuwe cultuur- en natuursites op de lijst wordt al tussen 15 en 17 juli verwacht.

Er moet beslist worden over veertien aanvragen voor erkenning als cultuurerfgoed. Het gaat onder meer om de archeologische site Filippi in Griekenland, de neanderthalergrotten in Gibraltar en de dolmen van Antequera in Spanje.

Daarnaast maakt ook een deel van het werk van de architect Le Corbusier (1887-1965) kans om als cultuurerfgoed te worden erkend. Het gaat concreet om zeventien gebouwen, waaronder ook het Huis Guiette. Dat huis aan de Antwerpse Populierenlaan is een uit 1926 daterende en sinds 1978 als monument beschermde vrijstaande woning op basis van "Maison Citrohan", één van Le Corbusiers vroege theoretische woningmodellen.

De kandidatuur voor Le Corbusier is een samenwerking van zeven landen: naast België werkten ook Argentinië, Duitsland, Frankrijk, India, Japan en Zwitserland daaraan mee. Maar het is niet de eerste keer dat het werk van de architect beoordeeld wordt door het Werelderfgoedcomité. Zowel in 2009 als in 2011 viste Le Corbusier, en dus ook het Huis Guiette, nog achter het net.

Voor het overige zijn er nog negen aanvragen tot erkenning als natuurerfgoed en drie gemengde aanvragen (zowel cultuur als natuur).

bron: Belga