"Taalgrens is stakingsgrens geworden, Vlamingen spuwen daarop"

door
Belga
Leestijd 2 min.

In 2019 moet de grondwet herzien worden zodat Vlaanderen opnieuw meer bevoegdheden krijgt. Dat zegt Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) aan de vooravond van 11 juli, de feestdag van de Vlaamse gemeenschap. "De communautaire tegenstellingen zijn niet verdwenen, integendeel", zei Bourgeois in VTM Nieuws. "De taalgrens is een stakingsgrens geworden en Vlamingen spuwen daarop." Zondagavond houdt Bourgeois zijn jaarlijkse 11 julitoespraak op de Groeningekouter in Kortrijk. Bij VTM kondigde Bourgeois aan dat zijn speech een communautaire boodschap zal bevatten. De kloof tussen Vlamingen en Walen is er altijd al geweest en is ook nu niet verdwenen, meent de minister-president. "We moeten alert zijn en de belangen van de Vlamingen verdedigen." Daarom pleit hij ervoor om in 2019 de grondwet te herzien en opnieuw meer bevoegdheden naar Vlaanderen te halen. De N-VA trekt met die boodschap ook naar de verkiezingen die dat jaar gehouden worden. "We bereiden ons voor op 2019", aldus Bourgeois.

De actualiteit toont volgens hem aan dat, ondanks de communautaire standstill die afgesproken werd, de communautaire tegenstellingen niet verdwenen zijn. "Integendeel, die zijn sterker dan ooit. Ik denk dat de mensen zich heel levendig de brutale stakingen herinneren - de spoorstakingen en de cipiersstakingen. De Vlaamse cipiersbonden zeiden dat ze alles hadden binnengehaald wat ze moesten binnenhalen, maar de Walen bleven doorstaken."

"Dat leidt ertoe dat de taalgrens ook een stakingsgrens is geworden, en de Vlamingen spuwen daarop", aldus Bourgeois. "Ze nemen het niet dat ze niet kunnen gaan werken en dat ze geen vrij verkeer van personen hebben."

bron: Belga