Sinds hervorming schenkbelasting 2,5 keer meer schenkingen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Sinds de Vlaamse regering vorig jaar de schenkingsrechten heeft hervormd, zijn er 2,5 keer meer schenkingen geregistreerd. Ook de ontvangsten uit onroerende schenkingen zijn met 75 procent gestegen van 100 naar 175 miljoen euro per jaar. Dat blijkt uit cijfers die Belga heeft opgevraagd bij Vlaams minister van Financiën en Begroting Bart Tommelein (Open Vld). Die spreekt van een "win-win-win voor de burger, onze economie en de overheid". Hij plant een gelijkaardige hervorming van de erfbelasting. Een jaar geleden vereenvoudigde en verlaagde de Vlaamse regering de tarieven voor de schenkingsrechten van onroerende goederen. Schenkingen gebeurden vroeger vooral tussen verwanten in rechte lijn, zeg maar tussen partners of tussen ouders en kinderen en kleinkinderen. Aan verdere verwanten of niet-verwanten werd er nauwelijks geschonken omdat die tarieven opliepen tot 80 procent. De regering herleidde het aantal schalen en verlaagde de tarieven.

Met succes, zo blijkt nu, want sinds juli 2015 is het aantal schenkingen fors toegenomen. Voor de periode januari-maart ligt het aantal schenkingen in 2016 2,5 keer hoger dan in dezelfde periode in 2015. En terwijl er vroeger bijna enkel in rechte lijn werd geschonken, zijn er sinds de hervorming wel schenkingen in de zijlijn.

De stijging van het aantal schenkingen vertaalt zich ook naar extra ontvangsten. Tommelein: "De ontvangsten uit onroerende schenkingen bedroegen vroeger ongeveer 100 miljoen euro per jaar en worden nu op ongeveer 175 miljoen euro per jaar geschat. Door de hervorming zijn de ontvangsten uit schenkingen dus met 75 procent gestegen".

De Open Vld-minister spreekt van een "win-win-win operatie". "Er is een win voor de burger/belastingbetaler. Men kan op een fiscaal vriendelijke en rechtszekere manier een financieel duwtje geven aan kinderen of kleinkinderen. Heel wat slapend kapitaal verschuift zo naar jonge mensen. Er is ook een win voor de economie want heel wat slapend onroerend kapitaal wordt naar een volgende generatie overgedragen. En er is een win voor de Vlaamse overheid want de ontvangsten uit de schenkbelasting zijn op korte tijd fors toegenomen".

bron: Belga