Nieuwe gevechten in hoofdstad van Zuid-Soedan

In de buitenwijken van de Zuid-Soedanese hoofdstad Juba zijn opnieuw gevechten uitgebroken tussen de vroegere rebellen en regeringssoldaten. Dat heeft de lokale VN-missie meegedeeld. “Opnieuw geweerschoten en vuurgevechten met zware wapens aan het VN-Huis. Aanhoudend sinds 8.25 uur” (lokale tijd), zo staat op het Twitter-account van de VN-missie in Zuid-Soedan (Unmiss). Of er ook slachtoffers zijn gevallen, is nog niet duidelijk.

Twee dagen geleden hadden gevechten tussen de aanhangers van vicepresident Riek Machar en president Salva Kiir in Juba al aan een honderdvijftigtal mensen het leven gekost.

Een woordvoerder van vicepresident Riek Machar bevestigt dat er nieuwe gevechten hebben plaatsgevonden, maar stelt dat zijn aanhangers niet verantwoordelijk zijn voor het geweld. “Onze troepen werden aangevallen op de basis in Jebel. We hopen dat het niet escaleert”, zegt James Gatdet Dak.

Zuid-Soedan raakte eind 2013 in een burgeroorlog verzeild toen president Salva Kiir zijn voormalige vicepresident Riek Machar ervan beschuldigde een staatsgreep te willen plegen. Er braken gevechten uit, die ook nog eens etnisch geïnspireerd zijn. In april van dit jaar tekenden de twee tegenstanders een akkoord, maar dat lijkt dus geen einde aan het geweld te kunnen maken.

Bron: Belga