Meer dan half miljoen bezoekers voor Tall Ships Races in Antwerpen

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Tall Ships Races in Antwerpen zijn ten einde. Meer dan een half miljoen mensen zakten de afgelopen vier dagen naar de Sinjorenstad af om enkele van de mooiste zeilschepen ter wereld te bewonderen. Om 14 uur zetten de schepen koers richting zuiden, waar ze eerst in Lissabon halt houden en daarna doorvaren naar Cadiz en La Coruña. De stad Antwerpen en het Havenbedrijf kijken tevreden terug op de afgelopen vier dagen. Een vijftigtal zeilschepen vertrok tijdens de Parade of Sail vanuit Antwerpen naar Lissabon voor de start van de zestigste editie van The Tall Ships Races, die Antwerpen voor de zesde keer aandeden. De afgelopen vier dagen konden kijklustigen de schepen van heel dichtbij bekijken en ze zelfs bezoeken. Daarnaast werd een parade gehouden voor de bemanning van de schepen en werd prijzen uitgereikt voor de best verklede bemanning en het best gedecoreerde schip. Zaterdagavond vond een schitterend vuurwerk plaats boven de Schelde.

Opvallend aan de Tall Ships Races is dat enkel schepen mogen deelnemen waarvan minstens de helft van de bemanning tussen de 15 en 25 jaar oud is. Zo'n 4.000 jongeren en 400 officieren namen deel, meer dan 30 nationaliteiten waren vertegenwoordigd.

"Wij zijn heel tevreden met de opkomst, we hadden 500.000 bezoekers vooropgesteld. De weersomstandigheden zijn natuurlijk enorm meegevallen", zegt Dirk Delechambre, communicatieverantwoordelijke van de stad Antwerpen. "Er waren geen meldingen van grote incidenten, alles verliep rustig."

In de marge van de Tall Ships Races werd de Waterbus uitgetest. Meer dan 8.000 mensen maakten gebruik van deze unieke manier om naar de stad te komen. Vanaf 2017 wil het Havenbedrijf de waterbus inzetten als vast vervoermiddel op de Schelde.

bron: Belga