IAAF vist enkel verspringster Klishina op voor Rio

door
Belga
Leestijd 1 min.

Moskou heeft aangekondigd dat de Internationale Atletiekfederatie (IAAF) enkel verspringster Darya Klishina heeft opgevist voor Rio, na het onderzoeken van de lijst van Russische atleten die ondanks de schorsing van Rusland toch aan de Olympische Spelen van komende maand wilden deelnemen. Dat meldt het Russische persagentschap TASS. "Iedereen is geweigerd, behalve Klishina", verklaart Alexandra Brilliantova, juridisch verantwoordelijke van het Russisch olympisch comité. Via een andere procedure hebben 68 Russische atleten zich gewend tot het Internationaal Sporttribunaal (TAS) om hun kwalificatie individueel alsnog veilig te stellen. Uiterlijk op 21 juli doet het TAS uitspraak over deze zaak.

Klishina mag van de IAAF onder neutrale vlag deelnemen aan de Spelen, al moet dit wel nog goedgekeurd worden door het Internationaal Olympisch Comité (IOC). De tweevoudig Europees kampioene indoor is na 800m-loopster Yuliya Stepanova de tweede atlete die onder deze regel in Rio zal aantreden. Stepanova lag als klokkenluidster aan de basis van de onthullingen over het dopingschandaal in de Russische atletiek.

De IAAF legde Rusland in november een voorlopige schorsing op na een rapport van het Wereldantidopingagentschap (WADA) over wijdverspreid dopinggebruik in de Russische atletiekwereld. Eind vorige maand besliste de IAAF na een bestuursvergadering in Wenen unaniem om deze schorsing voor Rusland te handhaven, waardoor Russische atleten in principe niet naar Rio kunnen. De IAAF zette de deur wel op een kier voor "atleten die voldoende hebben bewezen dat ze niet profiteren van het Russische systeem".

bron: Belga