Centrale databank voor katten

Centrale databank voor katten

Er komt een centrale databank voor de registratie van katten. Zo’n databank kan ervoor zorgen dat verdwaalde katten sneller herenigd kunnen worden met hun baasje. Het is ook een instrument in de strijd tegen malafide dierenhandel. Er bestaat al een gelijkaardige centrale databank voor honden. Begin 2017 zou ook de kattendatabank operationeel moeten zijn. Dat heeft Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) bekendgemaakt. In 2014 heeft de vorige federale regering verplicht om katten te laten registreren. Alleen werd er niet gezorgd voor een centrale databank, zodat de registratie in de praktijk dode letter bleef. Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts richt nu samen met zijn collega’s in Wallonië en Bussel een centrale databank op voor de identificatie en registratie van katten. De N-VA-minister is ervan overtuigd dat zo’n databank het dierenwelzijn “gevoelig zal versterken”.

Zo is hij ervan overtuigd dat de databank meer verdwaalde katten zal kunnen herenigen met hun baasje. Vandaag wordt 4,5 procent van de katten die terechtkomen in asielen terug thuis gebracht. Bij de honden, die al sinds 1998 geregistreerd worden in een centrale databank, lukt het in 85 procent van de gevallen om dier en baasje terug te herenigen. Weyts: “We geven katten een betere bescherming en baasjes meer gemoedsrust”.

De databank kan volgens Weyts ook helpen in de strijd tegen dierenhandelaars. Weyts: “De hondenhandel is bijvoorbeeld beter controleerbaar dankzij de databank voor honden. Omdat nu ook katten centraal geïdentificeerd en geregistreerd zullen worden, krijgt de Vlaamse overheid een nog beter zicht op de dierenhandel. De meerderheid van de handelaars is te goeder trouw, maar de kleine groep cowboys moet er uit”.

Ook de controle op de verplichte sterilisatie moet makkelijker worden met de databank. Zo zullen er op termijn minder katten gedumpt worden en komt het zwerfkattenprobleem onder controle.

bron: Belga