Belangrijke regeringscriticus doodgeschoten in Cambodja

In Cambodja is een van de belangrijkste critici van regeringsleider Hun Sen doodgeschoten. Kem Ley werd zondagmorgen in een winkel aan een tankstation in de hoofdstad Phnom Penh met drie schoten om het leven gebracht, zo melden de Cambodjaanse media. De schietpartij vond zondagmorgen om 9.00 uur (lokale tijd) plaats, schrijft de krant Phnom Penh Post op zijn website. Anderhalf uur later wist de politie een verdachte op te pakken.
Op dit moment is er nog geen sprake van politieke motieven. “De verdachte zegt dat hij de moord heeft gepleegd omdat Kem Ley hem geld verschuldigd was. Maar voorlopig geloven we hem nog niet”, zegt politiewoordvoerder Kirth Chantharith. “Hij wordt nog altijd ondervraagd.”
Kem Ley is in Cambodja vooral bekend omdat hij in het hele land lokale organisaties ondersteunde die actie voeren tegen het bewind van Hun Sen, die al sinds 1985 premier van het Aziatische land is. Kem Ley verweet de regeringsleider een autoritair bewind te voeren, waarbij ook geweld wordt gebruikt tegen de bevolking.

bron: Belga