25.000 Venezolanen steken Colombiaanse grens over om voeding en geneesmiddelen te kopen

25.000 Venezolanen steken Colombiaanse grens over om voeding en geneesmiddelen te kopen

Zowat 25.000 Venezolanen hebben zondag de grens overgestoken naar Colombia om levensmiddelen te kopen die in hun eigen land, dat gebukt gaat onder een diepe economische crisis. Colombia had woensdag voor het eerst in 11 maanden de grens geopend. “We hadden niet verwacht dat meer dan 10.000 mensen de brug over de grens zouden oversteken”, aldus gouverneur van het Colombiaanse departement Norte de Santander, William Villamizar. “De toestroom van mensen toont aan dat grens zo snel mogelijk geopend moest worden.” Volgens de gouverneur kwamen zowat 25.000 Venezolanen inkopen doen in Cucuta, de hoofdstad van het departement.
Dinsdag hadden al ongeveer 500 Venezolaanse vrouwen de grens bestormd om in Colombia voedsel te kopen. Om dergelijke illegale bestormingen tegen te gaan, besliste de gouverneur van de grensstaat Tachira om de grens op zondag voor 12 uur open te stellen. Het was de oppositie die daartoe had opgeroepen.
De regering van de Venezolaanse president Nicolas Maduro sloot de grensovergangen af in augustus 2015 na een grensconflict met Colombia, waarbij 3 doden vielen. De Colombiaanse minister van Buitenlandse Zaken liet eerder deze week al weten dat Colombia bereid is om de humanitaire corridor naar Venezuela uit te breiden om zo de impact van de economische crisis in het buurland te beperken. Ze benadrukte toen dat beide landen eerst de programma’s en de betrekkingen tussen de militaire krachten moet definiëren, vooraleer de grenzen weer open kunnen gaan.
Venezuela heeft te kampen met een diepe economische crisis door de val van de olieprijzen. Daardoor zijn er onvoldoende middelen om voldoende import te verzekeren, waardoor er een tekort is aan levensmiddelen. Daarnaast is het land verwikkeld in een politieke crisis, sinds de oppositie bij de vorige verkiezingen een meerderheid behaalde in het parlement. President Maduro beschuldigt die oppositie ervan dat ze de economische crisis in de hand heeft gewerkt.

bron: Belga