11 juli – Van Quickenborne droomt van Vlaanderen met stadsregio’s

11 juli - Van Quickenborne droomt van Vlaanderen met stadsregio's

Als het van Kortrijks burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open Vld) afhangt, moet Vlaanderen hertekend worden in een netwerk van stadsregio’s. Zo’n stadsregio is een netwerk van gemeenten en kleinere steden rond een centrumstad en zou volgens Van Quickenborne het beste niveau zijn om veel toekomstige uitdagingen (mobiliteit, wonen…) aan te pakken. Dat heeft Van Quickenborne zondag gezegd tijdens zijn 11 julitoespraak in Kortrijk.
Als Vlaanderen de grote toekomstige uitdagingen op het vlak van mobiliteit en ruimtegebruik wil aanpakken, moet het zich anders organiseren, meent de Open Vld-politicus. Zelf stelt hij voor om daarbij te vertrekken van een “netwerk van bestuurskrachtige steden” en meer bepaald van stadsregio’s.
Voor de regio van Kortijk en Zuid-West-Vlaanderen zou het gaan om een stadsregio met 300.000 inwoners uit 13 steden en gemeenten. Er wordt in de regio wel al samengewerkt, maar een echte stadsregio zou alles beter kunnen bundelen en een toekomstvisie uitstippelen. “De betrokken steden en gemeenten zouden dan vrijwillig eigen bevoegdheden kunnen overdragen aan de stadsregio. En Vlaanderen zou een deel van zijn bevoegdheden en middelen kunnen afstaan. En de 13 burgemeesters zouden het college van die stadsregio kunnen vormen”, suggereert Van Quickenborne.
Van Quickenborne: “Ik besef het. De stadsregio is een droom. Maar het is een droom die de moeite loont om te bestuderen. In Denemarken is het gelukt. Waarom zou het in Vlaanderen niet kunnen?”

bron: Belga